Românii se descurcă foarte greu în actuala criză. Şase din zece spun astfel că salariul nu le ajunge de la o lună la alta, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii. Realizat în perioada 1-15 mai, deci înainte de majorarea TVA, sondajul a fost cerut Academiei Române de către Banca Mondială.
Românii se descurcă foarte greu în actuala criză. Şase din zece spun astfel că salariul nu le ajunge de la o lună la alta, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.
Realizat în perioada 1-15 mai, deci înainte de majorarea TVA, sondajul a fost cerut Academiei Române de către Banca Mondială.
65% dintre cei intervievaţi spun că au probleme în a-şi acoperi nevoile zilnice. Pentru cei mai mulţi, banii se termină înainte de salariu şi se descurcă fiecare cum poate.
Astfel, când rămân fără bani, 75% dintre români reduc drastic cheltuielile, şase din zece recurg la împrumuturi de la rude sau prieteni apropiaţi, 42 de procente cumpără pe credit de la micile magazine de cartier, iar aproape 8% îşi caută un alt job sau prestează ore suplimentare, dacă sunt plătite.
Majoritatea evită însă împrumuturile bancare. La fel, când reuşesc să strângă ceva bani, doar un sfert îi depun la bancă. Restul preferă în proporţie de 74% să îi păstreze "la saltea", iar 33%, să îi cheltuie.
Din studiu reiese, de altfel, că patru români din zece sunt reticenţi faţă de produsele financiare.
În fine, analiza mai relevă că 14% dintre români nu ştiu nimic despre implicaţiile unui credit sau depozit bancar şi nimic despre asigurări, un semnal de alarmă pentru Banca Mondială, a cărei reprezentantă, Sue Rutlege a avertizat că actuala criză a fost cauzată în parte şi de lipsa educaţiei financiare. Lea Berzuc, despre sondajul Academiei Române privind banii românilor.
Românii se descurcă foarte greu în actuala