Mai 2010 a fost a treia lună din primele cinci ale acestui an în care scumpirile au devansat dinamica salariilor, astfel că erodarea puterii de cumpărare se accentuează. De la finele anului trecut, salariul mediu net a scăzut cu 3,2%, ajungând în mai la 1.428 de lei. În acelaşi timp, media de creştere a preţurilor a fost de 4,2%.
Veniturile gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 2%, de la o medie de 2.390 de lei per familie în trimestrul IV din 2009 la 2.342 de lei per familie în primul trimestru din 2010, arată statisticile oficiale. În perioada ianuarie-martie 2010, rata inflaţiei (media scumpirilor) a fost de peste 2%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut.
Speriaţi de majorarea TVA, românii au golit rafturile din magazine
Vacanţe fără TVA majorat la malul mării şi la munte
Strictul necesar „topeşte" bugetul
Dar lucrurile nu s-au oprit în acest stadiu şi, în următoarele luni, decalajul dintre venituri şi scumpiri s-a tot adâncit. În luna mai 2010, salariul mediu pe economie a fost cu peste 3% mai mic decât în ultima lună din 2009, în timp ce preţurile au crescut contiunuu, rata inflaţiei ajungând la 4,2%. Altfel spus, cu venituri din ce în ce mai mici, românii au fost nevoiţi să înfrunte scumpiri tot mai puternice, lucru care se reflectă şi în structura bugetelor de familie.
Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică referitoare la bugetele de familie arată că trei sferturi din cheltuielile gospodăriilor reprezintă costurile inevitabile ale vieţii. Românii cheltuiesc cel mai mult cu alimentele (40,7% din total) şi cu întreţinerea locuinţei (18,7%), după care îşi plătesc abonamentele de transport (5,7%) şi de comunicaţii (4,9%) şi, dacă mai rămân fonduri disponiblie, alocă banii pentru îmbrăcămine sau încălţăminte (tot 4,9%).Pentru educaţie, cultură şi recreere, românii au cheltu