Cunoscută pentru seria de cărţi dedidacte domnilor şi doamnelor din Bucureştiul de altă dată, Victoria Dragu Dimitriu oferă bucureştenilor o nouă carte captivantă despre oraşul lor
Bine documentată şi frumos scrisă, cartea „Poveşti cu statui şi fântâni din Bucureşti” este o lectură pe cât de agreabilă, pe atât de interesantă.
Om de radio şi scriitoare, Victoria Dragu Dimitriu a lucrat la Redacţia Culturală a Radiodifuziunii Române, unde a semnat emisiunile „Atlas Cutural”, „Eminesciana”, „Bucureşti, istorii scrise şi nescrise”, „Arhipelagul Bucureşti”.
A publicat cărţi de poezie şi romane, iar din anul 2004 a început să publice o serie de volume alcătuite din convorbiri cu locuitori ai Bucureştiului, care prin evocările lor au reînviat istoria şi societatea pitorească a Capitalei din perioada interbelică.
„Poveşti ale Doamnelor din Bucureşti”, „Poveşti ale Domnilor din Bucureşti”, „Alte poveşti ale Doamnelor şi Domnilor din Bucureşti”, „Poveştile unui Domn din Bucureşti”, „Doamne şi Domni la răspântii bucureştene” sunt cele cinci cărţi pe care publicul le-a primit cu bucuria descoperirii unor lucruri care altfel s-ar fi pierdut în uitare, pentru totdeauna.
Prin noul volum, „Poveşti cu statui şi fântâni din Bucureşti”, Victora Dragu Dimitriu ne spune, celor mai mulţi dintre noi, pentru prima dată, istoria monumentelor de for public care păstrează memoria unor personalităţi marcante ale istoriei şi culturii naţionale şi a faptelor lor.
Motto-ul care deschide volumul este un citat din Lucian Blaga în care, avant la lettre, este povestea simplă şi frumoasă a oraşului, oricare ar fi el:
“Sec şi sterp, oricum ar fi, îşi are
şi oraşul vrednicia lui.
Din seminţe ce-au căzut pe piatră,
În pieţe au crescut statui”.
Urmează povestea a aproape 200 de monumente din Bucureşti, statui şi