Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi menţine pentru moment prognoza de scădere economică la -0,5% în acest an şi se aşteaptă ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi creşterea TVA pe fondul încercărilor de a reduce deficitul bugetului public să nu aibă un impact semnificativ asupra evoluţiei Produsului Intern Brut (PIB).
"Nu anticipăm că vor fi efecte negative suplimentare asupra PIB din creşterea TVA comparativ cu cele din măsurile de tăiere a cheltuielilor anunţate anterior. Pensionarii vor avea mai mulţi bani de cheltuit, ceea ce va stimula economia, dar ceilalţi oameni vor plăti TVA mai mare, deci vor avea mai puţini bani de cheltuit. Astfel, cele două efecte se vor anihila reciproc", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, citat de Mediafax.
În schimb, instituţia financiară şi-a revizuit în creştere ţinta de inflaţie pentru 2010 până la 7,9%, faţă de un nivel de 3,5% stabilit iniţial în acordul încheiat cu România. Noua ţintă de inflaţie a fost aprobată de Consiliul Director al FMI în şedinţa de vineri când s-a decis şi eliberarea celei de-a cincea tranşe în valoare de echivalentul a 913 milioane de euro din împrumutul contractat de România în primăvara anului trecut. Banii urmează să intre săptămâna aceasta în contul BNR.
"În ciuda unei scăderi economice semnificative, autorităţile române au făcut paşi importanţi spre refacerea stabilităţii macroeconomice. Echilibrul între tăierile de cheltuieli şi creşterea taxelor va ajuta la reducerea impactului social al procesului de ajustare fiscală", a spus John Lipsky, first deputy managing director în cadrul FMI după şedinţa de vineri.
Oficialii FMI au prezentat Guvernului încă din mai un plan de reducere a deficitului bugetar care presupunea un mix între creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli. Creşterea veniturilor prin majorarea TVA va avea un impact asupra d