Biserica "Sf. Împăraţi Constantin şi Elena" din oraşul Victoria găzduieşte, luni şi marţi, cea de-a şasea ediţie a Festivalului naţional de bătut toaca.
Părintele coordonator al evenimentului, Octavian Smădu, a declarat presei că, începând cu ediţia din acest an, participanţii la festival vor avea o probă nouă şi anume cea de tras clopotul ritmat.
Pentru această probă au fost aduse şase clopote cu greutatea cuprinsă între 4 şi 24 de kilograme.
"La festival participă 80 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 15 ani din judeţele Braşov, Botoşani, Alba, Maramureş, Cluj, Tulcea, Dâmboviţa, Mureş, Bacău, Iaşi şi municipiul Bucureşti. Din motive obiective nu vor putea ajunge la festival copiii din judeţul Suceava", a spus părintele Octavian Smădu.
Festivalul începe luni seară cu slujba de vecernie, urmată de o expoziţie de icoane pe sticlă şi apoi un foc de tabără. Marţi, manifestarea începe cu parada portului popular având în vedere că toţi participanţii trebuie să poarte, la cele două probe ale festivalului, costumul popular specific zonei de unde vine. Între orele 11.00 şi 14.00 se va desfăşura proba de bătut toaca, iar apoi proba de tras clopotul.
"Este o întâlnire de suflet, emoţionantă, de la care copiii au de învăţat foarte multe lucruri. Este păcat că nu avem posibilitatea să le oferim premii în bani, dar oricum ei sunt foarte fericiţi că participă la acest festival", a mai spus părintele Octavian Smădu.
Festivalul a început în anul 1995, iar până în anul 2001 s-a desfăşurat doar în plan local, după care manifestarea a devenit naţională.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: