Viitorul în România se anunţă sumbru pentru cei 1.200 de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj de anul acesta: rezidenţiat plătit cu 685 de lei, net pe lună.
Statisticile referitoare la numărul medicilor ce au solicitat acte pentru a pleca din ţară indică un interes tot mai mare în rândul acestora de a profesa în afara ţării. Anul acesta, până la 1 iulie, 171 de medici cu drept de liberă practică şi rezidenţi au solicitat Colegiului Medicilor din Cluj cazier profesional, în vederea relocării în străinătate. Numărul acestora este mai mare decât numărul total al medicilor care au plecat din Cluj pe parcursul întregului an 2009, respectiv 158.
La un simplu calcul, până la sfârşitul anului vor pleca din spitalele clujene 340 de doctori şi rezidenţi, adică aproape 30% din numărul de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj de anul acesta. După şase ani de studii universitare, absolvenţii de Medicină trebuie să urmeze perioada de rezidenţiat, de la patru la şase ani, în funcţie de specializare. Îi aşteaptă un salariu net lunar de 685 de lei, şi munca de „secretariat” pe lângă medicii formatori.
Rămâne în ţară
Roxana-Georgiana Juverdeanu a absolvit Medicina Generală cu o medie de 9,86, cea mai mare din generaţia 2010. Are 25 de ani, privirea caldă şi vorba cumpătată. Ştie ce o aşteaptă în următorii ani, dar cu toate acestea, s-a decis să rămână în ţară. „Am fost sfătuită să nu plec, să rămân aici pentru a face un lucru bun pentru ţara noastră, în loc să muncesc pentru alţii ca sclava. Poate este un sfat bun, până la partea financiară”. Absolventa spune că va urma rezidenţiatul la Cluj-Napoca, în Pediatrie, iar pentru a se descurca, o vor ajuta părinţii.
Roxana mărturiseşte că doi din şapte colegi de-ai ei au ales să plece din toamnă în afara ţării. „Mare parte din colegi