Codul roşu de inundaţii pe Prut şi Siret a fost prelungit din nou până astăzi după-amiază, după o săptămână neagră în care mai multe familii din nordul Moldovei au rămas pe drumuri, în vreme ce sud-estul României se pregăteşte să fie lovit din plin de valul de inundaţii care a făcut deja ravagii.
Galaţi, unul dintre cele mai importante oraşe industriale, aflat pe malul estic al Dunării, este în pericol de a fi inundat, peste 1.400 de pompieri şi jandarmi din mai multe judeţe, dar şi voluntari muncind la ridicarea unui dig de protecţie de 4,5 kilometri care ar trebui să fie finalizat marţi.
Riscul revărsării Dunării este atât de mare - se anticipează că un sfert din oraş va fi inundat - încât guvernul pregăteşte măsuri radicale: o echipă de genişti va detona digul de la Cotu Pisicii în cazul în care debitul viiturii va fi mai mare decât cel aşteptat. Conform avertizărilor hidrologice, vârful de viitură pe Dunăre va ajunge la Galaţi în 7 iulie, când se prognozează că nivelul fluviului va atinge 690 de centimetri şi un debit de 17.860 de metri cubi pe secundă. Dacă Dunărea se va revărsa, atunci cel puţin 8.000 de gălăţeni ar trebui să fie evacuaţi, pierderile economice fiind estimate la 18,5 mil. euro pe zi numai prin închiderea vămii. În zona inundabilă îşi desfăşoară activitatea cei mai mari agenţi economici din Galaţi care asigură aproximativ 12.000 de locuri de muncă.
Politicienii au continuat şi ieri să meargă în zonele sinistrate, preşedintele Traian Băsescu vizitând din nou Dorohoi, dar şi Dorneşti, localităţi din Suceava şi Botoşani grav afectate de inundaţii în ultimele zile.
Şeful statului a averizat că 2010 va fi ultimul an în care Guvernul va da bani pentru refacerea locuinţelor populaţiei, pentru că românii va trebui să îşi facă de acum înainte asigurări pe case. "Trebuie să reţinem că este ultimul an când Guvernul se mai implică cu