Pagubele provocate de ploile puternice din ultimele zile se ridica deja la 0,6 % din PIB. O veste foarte proasta pentru autoritatile de la Bucuresti, care lupta pentru a evita falimentul, noteaza jurnalistii francezi.
Autoritatile romane sunt depasite. De la inceputul saptamanii trecute, ploaia cade fara incetare in nord-estul Romaniei, provocand inundatii grave. Mai mult de 20 de oameni au murit, in timp ce alte cateva mii au fost evacuati, potrivit cotidianului francez La Croix.
Iar problemele sunt departe de a se incheia. Dunarea a atins un nivel istoric si ameninta sa rupa digul din jurul Galatiului, oras de aproape 300.000 de locuitori, situat in estul tarii. Daca acest lucru se va intampla, va provoca "cel mai mare dezastru urban din Romania dupa al II-lea Razboi Mondial", conform autoritatilor.
Peste 1.500 de oameni lucreaza fara incetare de duminica pentru a consolida digul, iar ministrul Internelor, Vasile Blaga, a facut apel la populatie sa dea o mana de ajutor.
Vineri, Romania a decis sa activeze mecanismul de protectie civila al Uniunii Europene si deja patru tari, Austria, Belgia, Estonia si Franta, i-au oferit ajutorul. Pagubele produse de inundatii s-ar putea ridica la 0,6% din PIB. Aceste inundatii nu puteau pica mai rau.
Problema dubla
Romania se gaseste intr-o situatie economica deja foarte precara, scrie reporterul Jonas Mercier.
Bucurestiul a anuntat in primavara unul dintre cele mai severe planuri de austeritate din Europa, ce prevedea scaderea salariilor functionarilor cu 25% si reducerea cu 15% a pensiilor. Ultima masura a fost invalidata acum doua saptamani de Curtea Constitutionala.
Imediat dupa anuntul acestei decizii, prim-ministrul Emil Boc a comunicat "planul B": cresterea TVA de la 19% la 24%, cu incepere de la 1 iulie. "Reactia precipitata a G