După un vârf de 8% la finalul anului, Banca Naţională speră să readucă inflaţia pe un trend de scădere.
Guvernatorul Mugur Isărescu a ieşit ieri în public pentru prima dată de la decizia Guvernului de a majora TVA de la 19% la 24%, pentru a anunţa că inflaţia va urca la 8%, la sfârşitul anului, de la 4,4% în mai. Isărescu a lăsat să se înţeleagă că va utiliza şi cursul valutar pentru a tempera creşterea inflaţiei, în condiţiile în care multe bunuri şi servicii au preţurile exprimate sau legate de euro. Un leu mai puternic îi va avantaja şi pe cei care au credite în valută şi va diminua astfel presiunile de deteriorare a creditelor, în condiţiile în care Guvernul pregăteşte un val de disponibilizări. Peste 62% din creditele contractate de populaţie sunt în valută. Fără să spună în mod direct, BNR va ţinti cursul de schimb şi nu va permite o creştere substanţială.
"Vom urmări cu atenţie, cu vigilenţă, modul în care acţionează actorii în piaţa de mărfuri. Observăm de asemenea, şi este un lucru încurajator, bun în vederea stabilităţii preţurilor, că în ceea ce priveşte cursul leului avem o revenire firească a lui şi sperăm ca în această perioadă să se stabilizeze. Sperăm noi ca în această perioadă să se stabilizeze nu numai piaţa valutară, ci şi cursul valutar la niveluri mai bune pentru inflaţie, dar să reuşim să stabilizăm şi să readucem încrederea şi pe piaţa monetară în privinţa nivelurilor de dobândă", a spus guvernatorul, în încheierea unui seminar pe tema riscurilor legate de creditarea în valută, organizat la BNR.
În mod surprinzător, BNR a permis o depreciere considerabilă a leului, de circa 4%, imediat după ce Curtea Constituţională a respins măsura Guvernului de a tăia pensiile cu 15%, cursul urcând de la 4,2 până la aproape 4,4 lei. Odată cu decizia boardului FMI de a elibera tranşa a cincea din împrumut, de 913 mil. euro, leu