După ce, timp de aproape 2 ani, depozitele bancare au adus câştiguri cu mult peste rata inflaţiei, noile modificări fiscale riscă să ducă randamentele în termeni reali în teritoriu negativ, arată o analiză conso.ro. Pe termen scurt, varianta prudentă pentru deponenţi ar fi să evite plasarea banilor pe perioade mai lungi, în condiţii de dobândă fixă.
Rata medie a dobânzii plătite de bănci la depozitele în lei pe 1 an se situează la 6,3%, conform statisticii conso.ro. Dacă avem în vedere că inflaţia (pe ultimele 12 luni) este de numai 4,4%, dobânzile actuale pot părea suficiente pentru a păstra puterea de cumpărare a banilor şi chiar lasă loc de acumulare.
Impactul fiscalităţii
Modificările fiscale care s-au produs de la 1 iulie schimbă însă radical situaţia, acţionând pe 2 fronturi.
Mai întâi, impozitarea câştigurilor din dobânzi cu 16% reduce dintr-o dată veniturile generate de depozite, cu aproape 1 punct procentual. În exemplul de mai sus, în loc de 6,3%, randamentul net al depozitului va scădea la 5,3%.
Apoi, creşterea inflaţiei va eroda mai departe câştigurile, şi aşa retezate. Majorarea cotei TVA de la 19% la 24% va face ca preţurile să urce instantaneu în perioada următoare. Impactul maxim ar consta într-o majorare cu până la 4 puncte procentuale a inflaţiei, ce ar putea ajunge la 7-8% (în termeni anuali), în cazul în care comercianţii transferă integral asupra clienţilor noua cotă de TVA.
Prin urmare, dacă ratele dobânzilor rămân la actualul nivel, depozitele în lei riscă să îşi diminueze puterea de cumpărare, deoarece venitul din dobândă s-ar putea să nu compenseze nici măcar creşterea preţurilor.
Cum ne protejăm?
Deponenţii se pot proteja împotriva acestor evoluţii, evitând să depună banii pe perioade mai lungi, în condiţii de dobândă fixă.
Depozitele cu dobândă variabilă ar putea fi o alegere mai potrivită