Întâlnirea dintre preşedintele Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu are loc în contextul în care ideea unei boicotări a Israelului prinde contur. Câteva exemple: directorul unei reţele de cinematografe din Franţa a scos din program un film israelian, mai multe nume ale rock-ului internaţional şi-au anulat turneele în Israel, în Italia, două reţele de supermarketuri au anunţat boicotarea produselor israeliene. Iată-ne deci în faţa unei strategii care, deşi deocamdată nu are un impact serios asupra economiei israeliene, are un impact de imagine, remarcă Matei Vişniec (audio).
Complicatul dosar israeliano-palestinian este din nou pe agendă la Casa Albă, acolo unde se întâlnesc marţi preşedintele Barack Obama şi primul ministru israelian Benjamin Netanyahu.
De data aceasta şeful cabinetului de la Ierusalim vine în Statele Unite pe fondul unei temporare îngheţări a procesului de colonizare, cel puţin până la sfârşitul lunii septembrie.
Mulţi comentatori au prezentat această vizită ca fiind una de faţadă, de imagine. Pentru ca Barak Obama şi Benjamin Netanyahu să poată fi fotografiaţi împreună ca şi cum ar dialoga constructiv şi s-ar înţelege cât de cât, după ce precedenta lor întâlnire din martie a fost un fiasco.
La acea oră, spun comentatorii, Casa Albă s-a simţit ofensată de o decizie luată de Israel chiar în ajunul întâlnirii dintre Netanyahu şi Obama: mai precis, autorităţile israeliene anunţaseră un nou plan privind implantarea de colonii evreieşti în zonele pe care comunitatea internaţională le consideră ocupate ilegal de Israel.
Potrivit Agenţiei France Presse, în jur de 300 de mii de israelieni locuiesc în prezent în 120 de colonii create în Cisiordania, şi alţi 200 de mii în sectorul oriental al Ierusalimului, cucerit şi anexat de Israel în 1967. Ori, mai scrie France Presse, toate aceste colonii sunt considerate d