Aproximativ 40% din românii care au credite în derulare la bănci întâmpină dificultăţi la rambursarea împrumuturilor, dar doar 13% înregistrează întârzieri la plată, potrivit unui studiu comandat de Banca Mondială, care arată totodată că peste jumătate din populaţie nu foloseşte deloc sau foloseşte foarte puţin serviciile financiare.
Gradul scăzut de utilizare a serviciilor financiare se datorează în primul rând unui sentiment de neîncredere în instituţiile financiare, mai arată datele prezentate la un seminar organizat de Banca Mondială şi Institutul Bancar Român. Astfel chiar dacă 65% din români îşi acoperă cu dificultate cheltuielile şi 61% rămân fără bani de la o lună la alta, aceştia apelează foarte rar la produse de creditare, preferând fie să-şi reducă chletuielile, fie să împrumute bani de la rude sau de la prieteni, a spus Manuela Stănculescu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.
De asemenea, dintre cei care spun că reuşesc să economisească o parte din venitul lunar, 75% declară că preferă să păstreze banii lichizi în casă, acesta fiind unul dintre indicatorii gradului scăzut de educaţie financiară. Neîncrederea în bănci, spune Stănculescu, survine în condiţiile în care majoritatea participanţilor la studiu s-au dovedit a avea cunoştinţe reduse despre sistemul financiar.
Circa trei milioane de români, adică 14% din populaţie, nu folosesc deloc produse şi servicii bancare. Studiul realizat la cererea Băncii Mondiale relevă un grad de alfabetizare financiară de 30% dintr-un maxim de 100%.
Chiar dacă 61% dintre români spun că nu s-au împrumutat de la bănci în ultimul an, majoritatea nici nu au făcut economii astfel că nu au capacitatea de a suporta pentru o perioadă mai lungă de timp scăderea semnificativă a salariului. Circa 67% dintre cei chestionaţi spun că nu ar putea rezista mai mult de trei luni în eventualita