Cimitirul Internaţional Mircea Vodă, monumentul renăscut din ruine:Claudiu Palaz: „Aşa am simţit. Numiţi asta pasiune pentru istorie sau respect pentru valori“
Palaz: „Cimitirul era într-o stare deplorabilă. Ciobanii îşi duceau animalele la păscut, iar crucile erau sparte. Unele erau într-o stare atât de critică, încât şase dintre crucile de pe Parcela Soldaţilor au trebuit să fie turnate din nou, fiind imposibil de recuperat"
Începând cu data de 28iunie 2010, Cimitirul Internaţional al Eroilor - „Mircea cel Bătrân", dincomuna Mircea Vodă, a fost declarat, printr-un ordin al ministrului culturii,monument memorial grupa „A". La această realizare a avut o contribuţiesemnificativă şi Claduiu Palaz, actualul prefect al Constanţei, pe atuncisubprefect.
Cereprezintă pentru judeţul Constanţa această recunoaştere?
Cimitirul Internaţional de Onoare „Mircea cel Bătrân"aduce un plus de valoare patrimoniului naţional, alături de alte obiectiveculturale şi istorice ale judeţului Constanţa. Este o nouă recunoaştere aistoriei deloc liniştite a Dobrogei, care a fost de-a lungul timpului unbastion redutabil în calea multor vicisitudini.
Cum s-a ajuns să fie catalogat drept un monument dingrupa „A", având în vedere că, foarte mulţi ani nu s-au mai făcut niciun fel delucrări de reparaţii în acest cimitir?
În noiembrie 2007, după aproape un an de muncă derestaurare, cimitirul a devenit aşa cum arată acum, cu aspectul reconstituitconform stadiului iniţial, prin folosirea de materiale identice cu celeoriginale. Nici nu se putea altfel, având în vedere reprezentativitatea pe planinternaţional a acestui lăcaş. Noi nu am făcut decât să scoatem la luminăvaloarea în sine a ceea ce exista acolo, iar catalogarea ca monument memorialgrupa „A" este o recunoaştere a acestei valori.
Ştiu că v-aţi implicat personal în amenajarea şi aducereala stadiul la c