Autorităţile locale şi judeţene nu au găsit un teren pe care să îl dea Armatei în schimbul poligonului pe care urmează să treacă centura. Lucrările la primul tronson al şoselei ocolitoare vor fi definitivate până la sfârşitul acestei luni. Construcţia celui de-al doilea tronson va începe doar anul viitor.
Constructorul mai are de amenajat, pe primul tronson al centurii, doar un sens giratoriu, la intrarea dinspre Hereclean. În primul tronson al centurii, inutilizabil deocamdată, s-au investit mai mult de 9 milioane de euro: cinci milioane din fonduri PHARE, 1,66 de la Guvern şi 2,45 de milioane de euro de la Primăria Zalău.
Drumul ocoleşte municipiul pe un traseu care porneşte din drumul naţional 1F, în zona Valea Miţii, şi iese lângă podul de la intrarea în localitatea Aghireş, având o lungime totală de aproximativ 10 kilometri.
Centura va deveni nefolositoare dacă autorităţile nu vor obţine avizele necesare pentru a doua etapă, de la Aghireş până pe Meseş, ca să facă astfel legătura cu drumul european 81. Al doilea tronson va avea o lungime de circa 6 kilometri, iar valoarea investiţiei depăşeşte 16 milioane de euro.
Promisiuni fără acoperire
Premierul Emil Boc le-a promis zălăuanilor că lucrările la tronsonul doi al centurii vor începe din luna septembrie a acestui an, dar investiţia e blocată din cauza poligonului militar din Aghireş.
Reprezentanţii Guvernului au promis că vor ceda poligonul, dar au cerut un alt teren în schimb, în apropiere de Zalău. De mai bine de două luni, Prefectura a mobilizat primăriile din jurul Zalăului pentru a găsi un teren pe placul militarilor, dar soluţiile au întârziat să apară.
„Suntem într-o situaţie de blocaj. Am identificat câteva terenuri, dar vorbim de proprietăţi private, ori, în momentul de faţă, nu există fonduri suficiente pentru a le achiziţiona. Sunt şanse exterem de mici c