Ministerul Finantelor a transmis bancherilor o adresa prin care le comunica ca trebuie sa impoziteze cu 16% toate veniturile din dobanzi aferente depozitelor la termen cu plata la scadenta, indiferent de data constituirii lor. Interpretarea ministerului conduce la impozitarea cu 16% a intregii dobanzi, si nu doar a celei acumulate dupa 1 iulie. Ordonanta de guvern prevede impozitarea dobanzilor aferente depozitelor, conturilor de economii si conturilor curente cu 16%. Insa modul de redactare al reglementarii conduce, in practica, la aplicarea retroactiva a acesteia, scrie Alin Iacob pe Conso.ro
“Veniturile sub forma de dobanzi realizate incepand cu 1 iulie 2010 pentru depozitele la termen constituite (...) se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. (...) Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului (...)”, se precizeaza in textul ordonantei de urgenta.
Oamenii se considera nedreptatiti Cititorii au inceput inca de vineri, 2 iulie, sa ne trimita mesaje si intrebari legate de aplicarea impozitului. Majoritatea semnalau faptul ca bancile aplica impozitul de 16% la intreaga valoare a dobanzii, fara sa tina cont de faptul ca depozitele erau constituite in urma cu 3, 6 sau chiar 12 luni.
"Am constituit un depozit de valoare mare cu scadenta la un an si cu plata dobanzii la scadenta pe data de 2 iulie 2009 si am ales banca cu cel mai mare randament din piata la acea vreme. Acum, cand depozitul a expirat, am constatat ca in loc sa primesc dobanda pe care o asteptam, am primit cu cateva mii de lei noi mai putin. Cum este posibil asa ceva?”, ne-a spus unul dintre cititori.
“Eu am avut un depozit la banca, care