Un bărbat din Bacău şi o femeie din Călăraşi şi-au făcut dig în jurul curţilor pentru ca apa să nu le distrugă locuinţele ca în anii trecuţi. Cu 600 de euro, Constantin Vădăvoiu şi-a ţinut la adăpost gospodăria de potopul de săptămâna trecută, după ce în urmă cu doi ani inundaţiile i-au pus casa la pământ.
MAI CITIȚI: Cod Portocaliu de inundații pentru județul Bacău
„Digul lui Vădăvoiu", aşa cum este cunoscută construcţia din faţa casei unui localnic din Săuceşti, a învins săptămâna trecută viiturile care au îngropat tot Săuceştiul. După lecţia de acum doi ani de la inundaţii, când apele i‑au distrus toată grădina şi casa, Sorin Vădăvoiu (38 de ani) şi-a făcut propriul plan de a se apăra de viiturile Siretului.
„Acum doi ani, după inundaţii, am avut pagube de peste 15.000 de euro. Am plâns când am văzut apa şi mâlul în casă şi în curte şi mi-am spus că trebuie să fac ceva ca să nu mai păţesc la fel", povesteşte bărbatul. Băcăuanul din Săuceşti şi-a învăţat lecţia şi, luna trecută, când a auzit primele avertismente de inundaţii în ţară, s-a pus serios pe treabă pentru a-şi salva casa şi familia de potop.
A investit 600 de euro
Constantin şi-a adunat vreo 15 prieteni, s-au organizat ca o adevărată echipă de muncitori şi, dotaţi cu saci plini cu nisip, folie din plastic şi multă putere, s-au pus serios pe treabă. În doar două zile oamenii au reuşit să învelească complet cu plastic gardul casei.
„Am înconjurat curtea
cu saci plini cu nisip. M-au ajutat amicii mei foarte mult. Au venit care cu o motopompă, care cu generator, cu materiale", spune Constantin. Pentru tot digul care se întinde pe aproximativ 1.300 de metri, Vădăvoiu a cheltuit circa 600 de euro, însă spune că fiecare ban a meritat investiţia.
În timp ce Siretul a ieşit din matcă şi a măturat săptămâna trecută, pentru a treia oară în ultimii patru ani, tot S