Salariul mediu net din economie a scăzut cu 0,6% în luna mai faţă de aprilie, ajungând la 1.428 de lei (340 euro), în timp ce salariile funcţionarilor publici au crescut cu 0,3% faţă de luna trecută, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Motivul? Primele de vacanţă stabilite prin lege pentru funcţionarii publici au continuat să fie acordate şi în aprilie.
"A fost o perioadă de blocaj, în care nu au mai fost bani pentru primele de vacanţă, după care unele instituţii au început să acorde aceste beneficii, în funcţie de bugetele care s-au aprobat. De regulă, acordarea acestor prime se face pe trimestre şi există posibilitatea să nu mai existe bani pentru acordarea lor şi în cea de-a doua parte a anului", susţine Silvia Pisică, director în cadrul Institutului Naţional de Statistică.
Salariul mediu net al unui funcţionar public a ajuns în mai la 2.021 de lei (481 euro), în timp ce profesorii au avut salarii mai mici cu 2,4% faţă de luna precedentă, până la 1.495 de lei (356 euro), pe fondul grevelor salariaţilor din învăţământ de la începutul anului.
Bancherii şi IT-ştii au avut parte de cea mai mare creştere salarială din economie în luna mai a acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, întrucât salariile lor au crescut cu peste 17%. Totuşi, raportat la aprilie, creşterile salariale în aceste domenii au fost nesemnificative, sub 2%.
"În perioada aprilie - iunie, companiile acordă creşteri salariale, după ce în primele trei luni ale anului fac o evaluare a performanţei angajaţilor. În bănci şi în companiile din IT, creşterile salariale au fost foarte mici de la începutul anului, pentru că numărul de salariaţi este destul de mare, iar salariile medii din aceste domenii sunt mai mari faţă de cele din restul sectoarelor economice", spune Alina Popescu, reward manager în cadrul companiei de consultanţă în managemen