Gabriela Ratz promovează mişcarea slow-food la Cluj de aproximativ un an. Din luna decembrie, ea se ocupă de organizarea Târgului de Finomşaguri. Clujeanca Gabriela Ratz „luptă” împotriva mâncării de tip fast-food de aproximativ un an, atunci când a decis să devină membră a mişcării Slow Food Internaţional.
A fost determinată să spună „nu” produselor pline de aditivi, după ce a participat la o degustare de vinuri, unde o discuţie aparent banală despre gustul mâncării. „Am fost întrebaţi dacă mai ştim să conştientizăm adevăratul gust al diverselor produse culinare. Nimeni de acolo nu a ştiut să răspundă punctual. Atunci mi-am dat seama că ne-am cam pervertit mirosul şi gustul, că nu mai avem gust şi miros, din cauza produselor, care conţin mulţi amelioratori de gust”, rememorează Gabriel Ratz.
Rebranding pentru produsele tradiţionale
Din luna decembrie a anului trecut, organizează la Cluj, în calitate de director administrativ al Fundaţiei Familiei Raţiu, Târgul de Finomşaguri. Scopul evenimentului, organizat la Cluj sub acest nume până acum de şapte ori, este de a promova mici producători din Transilvania, majoritatea dintre ei provenind, însă, din zona Turda. „Majoritatea fac produse tradiţionale de foarte bună calitate, dar în cantităţi mici.
Noi practic îi ajutăm să se dezvolte. Atunci când ajung să vândă foarte bine, îşi iau zborul, pentru că nu mai au nevoie să-i sprijim”, a explicat Gabriela Ratz.
Pe o parte din producători, clujeanca îi ajută prin intermediul fundaţiei, chiar şi la rebranduirea produselor. Şi asta pentru că unii producători aleg nume „ciudate” şi neprezentative pentru produsul pe care-l comercializează: „Unii din iei îşi găsesc nişte denumiri foarte ciudate, care nu au nicio legătură cu produsele lor tradiţionale. De multe ori trebuie să le facem rebranding sau chiar şi management”.
La Târgul de Finomşaguri p