Toate castigurile depozitelor in lei vor fi anulate de majorarea preturilor, in conditiile in care cele mai mari dobanzi urca la 8% pe an, iar inflatia va urca in 2010 tot pe la 8%, din cauza cresterii TVA. Asta ca sa nu mai vorbim de proaspatul introdus impozit pe castigul din depozite. Ca sa nu piarda clientela, bancile sunt "condamnate" sa creasca randamentele economiilor, iar unii specialisti spun ca in curand vom vedea din nou dobanzi de 10% pe piata.
Bancile sunt intr-o situatie dificila: toate castigurile pe care le ofera in prezent deponentilor la depozite vor fi anulate de inflatie si alti factori "externi", cum ar fi impozitul de 16% pe castigul din depozite, aplicabil de la 1 iulie (detalii despre procedura de aplicare a impozitului gasiti aici). Acest fapt i-ar putea determina pe romani sa isi caute alte plasamente, mai profitabile.
Trebuie sa fii nebun sa mai tii banii la banca, la o dobanda real negativa si care este si impozitata cu 16%Bogdan Baltazar, consultant financiar
Situatia este ingrijoratoare pentru banci, care au devenit extrem de dependente de leii romanilor, pentru ca una din putinele variante ramase de a mai credita este imprumutul catre stat. Vremurile cand bancile se imprumutau din afara au trecut. "Inainte de criza economiile ne interesau si nu prea: dadeam telefoane la Viena si Milano si faceam rost de bani. Acum singura solutie este sa ii atragem de pe piata", a declarat marti Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unui seminar economic organizat de Mediafax.
La ce solutii ar putea ajunge bancherii pentru a nu vedea depozitele in lei desfiintate in masa? Cel mai probabil dobanzile la economii vor creste in perioada urmatoare, a spus pentru DailyBusiness.ro Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.
La randul sau, consultantul financiar Bogdan Baltaza