Piata locală de fuziuni şi achiziţii a înregistrat o scădere de 8%, la 228 de milioane de euro în primele şase luni ale anului, potrivit raportului de piaţă M&A realizat de casa de investiţii Capital Partners, în urma reducerii valorii medii pe tranzacţie.
În intervalul ianuarie - februarie 2010 au fost încheiate 40 de tranzacţii, în timp ce în primele şase luni din 2009 au fost semnate 30 de fuziuni şi achiziţii, cu o valoare de 246 de milioane de euro.
"Piaţa românească de M&A a intrat pe scădere comparativ cu anul trecut şi prezintă o schimbare abruptă de tendinţă", a declarat Doru Lionăchescu, partener principal al casei de investiţii Capital Partners.
Lionăchescu a arătat că scăderea abruptă a pieţei a avut loc în luna iunie, deoarece la finalul primelor cinci luni din 2010 comparativ cu acelaşi interval din 2009 valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din România era mai mare cu 65%.
Al doilea trimestru a reprezentat o perioadă mai puţin fastă pentru fuziuni şi achiziţii, cu doar 15 tranzacţii, faţă de 25 în primul trimestru al anului. Şi în cazul valorii se observă aceeaşi diferenţă, întrucât în primele trei luni au fost încheiate tranzacţii cu o valoare cumulată de 178 de milioane de euro, circa 80% din valoarea consemnată în perioada ianuarie - iunie.
Astfel, la finalul primului semestru se observă scăderea valorii medii a unei tranzacţii la 5,7 milioane de euro, de la 8,2 milioane de euro în primul semestru din 2009.
"Se constată, de asemenea, o reducere rapidă a valorii medii pe tranzacţie", a adăugat Lionăchescu.
Cele mai multe achiziţii au fost încheiate în segmentul farma, unde au avut loc preluarea a 80% din Centrul Medical Unirea de către fondul de investiţii Advent pentru mai mult de 30 de milioane de euro, sau preluarea a două centre de dializă în Satu Mare şi Deva de către Fresenius Nephrocare pentru suma de pest