Contractele cu statul nu vor mai putea ajunge la firme conduse tocmai de rudele celor care organizează licitaţiile. Noile prevederi legale pot fi însă ocolite dacă firmele sunt conduse prin interpuşi.
Guvernul a modificat sistemul achiziţiilor publice prin ordonanţă de urgenţă, invocând „riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor publice alocate, inclusiv a fondurilor comunitare". Cea mai vizibilă modificare spune că de contractele publice nu pot beneficia firme conduse de soţ/soţie, rudă sau rudă prin alianţă până la gradul al IV-lea cu persoanele cu funcţii de decizie din autorităţile care organizează licitaţii, negocieri sau cereri de ofertă. Prevederea a apărut în urma implicării unor demnitari sau lideri politici în contracte cu statul prin intermediul unor rude. Spre exemplu, chiar la începutul acestui an, firma Atlas SA a mamei senatorului PDL de Galaţi Marius Necula, care salută acum ordonanţa de urgenţă, a încheiat contracte cu statul, în valoare de peste 6 milioane de euro, prin ministerele Dezvoltării şi Agriculturii. Soţia primarului Cristian Poteraş, Aureliana Poteraş, conduce SC All Plan Construction, care a primit de la Ministerul Dezvoltării un contract de 5 milioane de lei pentru construcţia unei săli de sport la Clinceni (Ilfov), iar preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, şi-a lăsat firma SC Procor SRL, semnatara unor contracte de peste 3 milioane euro pentru poduri şi podeţe în Dâmboviţa, pe mâna tatălui său, Nicolae Popescu.
Totuşi, interdicţia din OUG pare mai mult de formă. „Cine monitorizează aplicarea acestor prevederi? Mi-e teamă că Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice nu are astfel de competenţe", a declarat, pentru România Liberă, Elena Iorga, director de programe la Institutul pentru Politici Publice. Apoi, ca şi până acum, cei care împart contractele di