Vin vremuri grele pentru comercianţii de lapte de vacă şi oaie, pentru că piaţa europeană urmează să fie luată cu asalt de laptele de cămilă. Sursa: Hepta
Faimosul animal cu respiraţie urât mirositoare şi cu un ciudat simţ al umorului pare cea mai puţin dezirabilă sursă de lapte pentru micul dejun, scrie Reuters, însă furnizorii din Emiratele Arabe susţin că este la fel de sănătos ca laptele matern.
"Persoanele care au intoleranţă la lactoză pot bea lapte de cămilă fără nicio grijă deoarece, spre deosebire de laptele de vacă, nu cauzează alergii proteice şi este bogat în insulină", explică Ulrich Wernery, director ştiinţific în cadrul Laboratorului de Cercetări Veterinare din Dubai.
Cu un gust similar laptelui de vacă, acela de cămilă este foarte apropiat din punct de vedere al compoziţiei cu laptele uman, făcând din el cea mai bună opţiune. Laptele de cămilă are, de asemenea, un conţinut crescut de vitamina C, iar Wernery spune că acest aspect a salvat vieţile beduinilor care călătoreau săptămâni în deşert, fiind privaţi de fructele sau legumele care să le asigure necesarul de vitamine, dar care îşi luau proteinele din laptele de cămilă.
Comisia Europeană a aprobat, recent, planurile de screening a acestui tip de lapte şi a anunţat că va trimite o echipă de experţi UE care să inspecteze două dintre principalele ferme de prelucrare a laptelui de cămilă din Emiratele Arabe - Al Ain Dairy, care produce "Camelait," şi Emirates Industry for Camel Milk and Products", care a scos pe piaţă "Camelicious", lapte care se găseşte în majoritatea hipermarketurilor din Emiratele Arabe Unite.
Wernery se aşteaptă ca Uniunea Europeană să îşi dea acordul de import a laptelui de cămilă începând cu anul viitor, dar speră şi în deschiderea unor noi pieţe de desfacere în Statele Unite, Canada, China şi Hong Kong.
Cel mai bun, dar şi ce