Consiliul Director al FMI a anunţat sâmbătă că a finalizat cea de-a patra revizuire a acordului stand-by cu România şi a aprobat eliberarea unei tranşe de 913,2 milioane de euro (1,1146 miliarde de dolari sau 768 de milioane DST), care poate fi transferată imediat.
„Finalizarea revizuirii permite transferul imediat al sumei de 768 de milioane DST (913,2 milioane de euro), majorând totalul fondurilor eliberate la 9,031 miliarde DST (aproximativ 10,738.8 miliarde de euro sau 13,475 miliarde de dolari)“, se arată într-un comunicat al Consiliului Director al FMI.
„Pe fondul unei ample recesiuni, autorităţile române au făcut paşi semnificativi către refacerea stabilităţii macroeconomice şi obţinerea unei ajustări ordonate a dezechilibrelor existente înainte de debutul crizei. Acestea au luat măsuri ambiţioase de ajustare, pentru a stăvili poziţia fiscală în declin şi pentru a pregăti o îmbunătăţire sustenabilă a finanţelor publice“, a spus John Lipsky, prim-director executiv adjunct al Fondului.
„Echilibrarea ajustărilor fiscale prin reducerea cheltuielilor şi majorarea impozitelor va ajuta la diminuarea impactului social (al acestor măsuri - n.r.), corectând în acelaşi timp creşterea excesivă a salariilor din sectorul bugetar din trecut“, a mai spus Lipsky.
Unii directori FMI au spus că măsura creşterii TVA ar putea să aibă un efect negativ asupra ratei inflaţiei, dar, în acelaşi timp, au admis că sunt măsuri corective care consolidează anvelopa fiscală a României, a declarat sâmbătă Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.
„Mesajul de astăzi al Fondului este un mesaj pozitiv, care îmbunătăţeşte percepţia despre România pe pieţele internaţionale. Mesajul principal este acela că finanţatorii externi sunt alături de România în acest proces al revenirii la creştere economică“, susţine Tănăsescu.
„Au fost unii directori care au arătat că