Interpolul a făcut din interlopul român unul dintre cei mai vânaţi mafioţi din lume, după ce l-a plasat pe lista scurtă a infractorilor periculoşi căutaţi pe tot globul. Publicarea celor 26 de nume, printre care figurează şi cel al ieşeanului Ion Clămparu, a venit la capătul unei operaţiuni derulate în 29 de ţări, cu nume de cod „Infra-Red", în cursul căreia s-a reuşit capturarea câtorva sute de fugari periculoşi.
„Operaţiunea a avut succes în lo-calizarea şi arestarea unui nu-măr mare de suspecţi, dar acum am rămas cu cazurile despre care nu avem informaţii noi privind ascunzătorile, motiv pentru care cerem ajutorul publicului. Este mai probabil ca cineva să-i recunoască pe unii dintre fugari pe o reţea de socializare sau un chat room, decât să-i vadă mergând pe stradă, însă în orice caz, îi rugăm pe oameni să ne trans-mită informaţii", a declarat coordonatorul operaţiunii, Martin Cox, citat de Mediafax.
O notificare transmisă de Interpol arată că traficantul român s-ar putea ascunde şi sub numele de Robert Wieciorkie-wicz şi că, probabil, se află pe teritoriul Europei. Notificarea, obţinută de agenţia Mediafax, mai arată că, potrivit informaţiilor deţinute de autorităţi, Clămparu este, încă, implicat în traficul de persoane pe relaţia România - Europa de Vest şi ar fi călătorit intens, în ultimii ani, în România, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie şi. Potrivit anchetato-rilor, clămparu s-ar afla pe teritoriul Europei, posibil în Olanda sau Spania. În ianuarie 2006, cazul Clămparu a fost dat de preşedintele Traian Băsescu drept exemplu de eşec în combaterea criminalităţii. Băsescu susţinea la acea vreme că, invocând toc-mai acest caz, trei state europene au atenţionat asupra deficienţelor de colaborare în domeniul com-baterii crimi-nalităţii transfrontaliere.
Ameninţări la vârful DIICOT
Ioan Clămparu a fost trimis în judecată în anul 2