Opoziţia şi sindicatele italiene avertizează că proiectul guvernului ar putea duce la secesiune. Pentru „a scoate Italia din criză”, puterea de dreapta preia astfel o idee mai veche a extremiştilor din Liga Nordului: federalismul fiscal.
Imaginaţi-vă nordul Italiei transformat într-un fel de „Baviera" made in Italy. În care ar curge lapte şi miere ca în regiunea cea mai bogată a Germaniei şi care în plus ar putea avea avantajul de a avea o climă generoasă şi un stil mai fistichiu decât la nemţi. Pornind de la mâncare, fără variante de tipul „capuccino şi crenvurşti" şi terminând cu pantofii, care să fie nu numai comozi, ci şi la modă.
Un scenariu real? Sau cai verzi pe pereţi, un fel de glumă de prost gust pe spezele amărâţilor care visează cu ochii deschişi şi îşi creează o lume virtuală doar uitându-se la televizor? Guvernul de la Roma al lui Silvio Berlusconi nu are niciun dubiu: federalismul este soluţia cea mai bună pentru modernizarea ţării şi pentru a face faţă crizei financiare internaţionale. Mai nou, a fost creat şi un Minister al federalismului care să controleze regiunile dacă îşi fac bine temele, fără să realizeze că de fapt proiectul este contestat în primul rând de regiuni.
Aceasta, chiar dacă guvernul vrea să convingă opinia publică că noua formă de autonomie nu este deloc o subminare a unităţii statului, ci, dimpotrivă, ar conduce la o consolidare substanţială a unităţii pentru că ar reduce sentimentul de constrângere. Pentru asta, flutură un singur slogan: faptul că redistribuirea fondurilor este adesea inechitabilă şi nu ţine cont de principiul contributivităţii. Federalismul ar urma să rezolve toate problemele, în viziunea guvernului italian.
Ce-i drept, de multe ori regiunile care aduc cele mai multe fonduri la bugetul de stat primesc înapoi cele mai puţine fonduri pentru investiţii şi, în plus, de cele mai multe ori redist