Chiar daca majoritatea femeilor sunt constiente de faptul ca alaptatul la san este benefic, putine dintre ele cunosc adevaratele avantaje ale alaptari. Multe dintre ele invoca motive referitoare la starea de sanatate sau motive de ordin estetic. Insa laptele matern contine toate substantele nutritive de care cel mic are nevoie, oferindu-i protectie impotriva multor afectiuni. Prof. dr. Despina Baghiu, sefa Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures sfatuieste mamele sa incerce pe cat posibil sa isi hraneasca copiii pe cale naturala.
Reporter: Doamna doctor, care sunt avantajele alaptarii la san?
Despina Baghiu: Sunt mai multe avantaje. As incepe cu cel mai important: crearea afectivitatii dintre mama si copil. Dupa prima alaptare se face o legatura extrem de stransa. Este o alimentatie relativ comoda si la indemana. Mama nu trebuie sa pregateasca nimic in mod special, copilul poate fi alimentat la cerere. Laptele de mama este un aliment viu, prin faptul ca are o compozitie adecvata cresterii si dezvoltarii copilului, in functie si de varsta lui. O calitate a laptelui este pentru primele sapte zile dupa nastere si apoi calitatea laptelui se adapteaza in functie de evolutia copilului si mai ales la varsta si capacitatea lui de digestie. Faptul ca este un aliment viu, contine anticorpi, imunoglobuline, factori celulari, ii ofera copilului o imunitate.
Rep.: Care este perioada indicata pentru alaptarea copilului la san?
D.B.: Exista o perioada minima. Ar trebui sa fie minim trei luni. Daca se poate, indicat ar fi sase luni, iar daca mama are posibilitate si nu-si reia activitatea sau isi poate face un program flexibil, pana la varsta de un an. Sunt unele conceptii religioase care spun ca pana la varsta de doi ani se poate alimenta copilul la san. Se poate pana la aceasta varsta insa nu exclusiv do