Despre expunerea la soare se ştia, până de curând, că este nocivă în cazul în care se face în timpul orelor de vârf de acţiune a razelor ultraviolete (11.00 şi 15.00). Dintre efecte, în afară de insolaţie şi arsuri - cele mai puţin grave - expunerea necontrolată la soare poate duce, în timp la apariţia cancerului de piele. Sursa: SHUTERSTOCK
Recent, însă, mai multe organizaţii care activează în domeniul sănătăţii au făcut o descoperire care deschide noi perspective cu privire la expunerea neprotejată la acţiunea razelor de soare: plaja la orele de vârf şi fără folosirea vreunei creme cu factor de protecţie stimulează producţia crescută de vitamina D în organism. În acest sens, mulţi experţi spun că sfaturile deja cunoscute cu privire la protecţia solară ca modalitate de protecţie împotriva cancerului de piele ar putea creşte riscul apariţiei a numeroase alte boli legate de carenţele de vitamina D, pe care corpul o poate produce numai în cazul expunerii la soare.
Informaţiile cu fost publicate într-un document confidenţial semnat de Societatea de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie şi de alte societăţi medicale precum British Heart Foundation, The Multiple Sclerosis Society, Diabetes UK şi National Osteoporosis Society, document care a intrat în posesia jurnaliştilor de la The Independent.
"Timpul necesar sintetizării de către organism a vitaminei D este cu siguranţă mult mai scurt decât acela în care pielea se poarte arde sau poate să apară insolaţia. În mod normal, dacă staţi afară la prânz câteva minute fără să vă protejaţi cu cremă cu factor de protecţie sau să vă acoperiţi capul cu o pălărie ar trebui să fie suficient pentru ca organismul să producă o cantitate suficientă de vitamina D", se arată în documentul specialiştilor.
"Este adevărat că numai în perioada verii şi în orele de vârf organismul poate sintetiza vitamina D. Însă,