Alexandru Mircea Mureşan a obţinut despăgubiri morale în valoare de 6.000 de euro, pentru că justiţia românească a funcţionat pe de-andoaselea: două instanţe inferioare au anulat o sentinţă judecătorească executorie a Curţii de Apel Cluj.
Alexandru Mircea Mureşan a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Santiar-Veterinare (DSV) Cluj în perioada februarie 1997-mai 2000. În urma unor dispute cu prefectul în funcţie de atunci, Bogdan Cerghizan, Mureşan a demisionat din fotoliul de director, rămânând în cadrul DSV pe postul de şef al diviziei de control al produselor alimentare. În 29 mai 2001, în urma unei reorganizări, Alexandru Mircea Mureşan a fost schimbat din post, şi relocat ca medic veterinar în Huedin, pe un salariu net inferior pregătirii sale post-universitare. „De la salariul de 1.300 de lei, am ajuns la 200 de lei, în condiţiile în care aveam o vechime de 30 de ani şi studii doctorale”, povesteşte reclamantul.
După mai multe înfăţişări, Curtea de Apel Cluj a dispus ca Alexandru Mircea Mureşan să fie repus în funcţia de şef de divizie de control al produselor alimentare, revenindu-se la salarizarea iniţială.
Fostul director DSV a ales ca ultimă soluţie Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în mai 2005, deoarece decizia Curţii de Apel a fost anulată, ulterior, de două instanţe inferioare, respectiv Judecătoria şi Tribunalul Cluj. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat acest fapt o atingere gravă a drepturilor reclamantului.
„Făcând o apreciere pe o bază echilibrată, în conformitate cu articolul 41 al Convenţiei, Curtea acordă reclamantului suma de 6.000 de euro cu titlu de prejudiciu material şi moral”, se arată în motivarea CEDO.
Sentinţa a fost pronunţată în 15 iunie, iar până în 15 septembrie, clujeanul urmează să fie despăgubit.
Procesul clujeanului Alexandru Mircea Mureşan, acum pensionar, a durat la Strasbourg