Folosirea unor tratamente de care nu avem nevoie sau în alte scopuri decât indicaţia principală poate duce la adicţie. Comparativ cu anii ’90, în anii 2000 numărul persoanelor care au dezvoltat dependenţă la medicamente a crescut considerabil, arată statisticile internaţionale.
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Naţional de Cercetare a Dependenţelor şi Abuzului de substanţe din cadrul Universităţii Columbia a scos la iveală că peste 15 milioane de americani au abuzat la un moment dat în viaţă de medicamente. Numărul celor care au devenit dependenţi de substanţele din anumite tratamente aproape că s-a dublat în ultimii 15 ani.
Afectează sistemul nervos central
Există două tipuri de dependenţă de medicamente. „Primul tip se referă, de fapt, la dependenţa bolii de tratament. Adică o persoană cu hipertensiune arterială, de exemplu, ar trebui să ia toată viaţa medicamente antihipertensive. Cel de-al doilea tip este reprezentat de toxicomanie şi de dependenţă, termeni folosiţi întotdeauna împreună pentru a defini utilizarea unei substanţe cu efecte psihofarmacologice, de care bolnavul, de obicei, nu are nevoie", explică prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila".
Toxicomania şi dependenţa de medicamente afectează sistemul nervos central şi, prin urmare, reprezintă o problemă care nu poate fi tratată cu uşurinţă, atrag atenţia specialiştii.
Produc stări euforice
Pot crea dependenţă psihică medicamentele analgezice opioide, sedativele şi tranchilizantele (anxioliticele) şi stimulentele, cum sunt tratamentele recomandate în cazul sindromului hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD).
Principala caracteristică a dependenţei de medicamente este afectarea psihică, persoana care ia astfel de tratamente având o stare psihică favorabilă, în unele ca