Locuitorii din Galaţi aşteaptă spargerea digului şi inundarea controlată de la Cotu Pisicii ca pe singura lor salvare. Peste 1.400 de pompieri şi jandarmi din aproape toată ţara construiesc digul de peste 4 kilometri de pe faleza oraşului Galaţi. În lupta contracronometru li s-au alăturat duminică noaptea şi luni dimineaţă mai mulţi localnici disperaţi şi voluntari veniţi din Bucureşti.
"Uitaţi-vă cum se infiltrează apa şi deja a ajuns în părculeţ aici, unde vara se plimbă oamenii. Dacă nu se ia repede o soluţie, intră în oraş şi va fi prăpăd", ne spune unul dintre gălăţeni cu sacii în spinare. A venit cu noaptea în cap ca să împiedice viitura. Priveşte cu deznădejde la debitul violent al Dunării. Oamenii lucrează în trei schimburi pe mai multe "fronturi" de lucru, pentru că digul de pe faleză trebuie dublat de un altul făcut la stradă.
Un bătrân cu lacrimi în ochi îmi spune că niciodată nu s-au luat măsuri pe termen lung. "Vă rog, spuneţi acolo, la Bucureşti, că dacă scăpăm acum, trebuie făcut un dig, o consolidare gândită, calculată ca să nu se repete... Să nu fie niciodată... N-am crezut că o să trăiesc să păţesc şi să văd asta în oraşul meu... Sper să nici nu apuc... Să inunde acolo unde zic ei, la Cotu Pisicii, unde se zice că ar fi o gospodărie privată. Să-l despăgubească pe omul ăla, dar să nu lase să se întâmple o nenorocire cu oraşul meu."
A fost unul dintre cei din cartierul Valea Oraşului care i-au huiduit luni la prânz pe premierul Boc şi pe ministrul Blaga, veniţi să inspecteze lucrările de ridicare a digului de pe faleză. "Huo!", "Ai să duci ţara asta de râpă!", "Ia lopata în mână, vii şi te uiţi. N-avem nevoie de vizitele tale", "N-ai nimic în cap". Fluierături. Cam asta au primit cei doi oficiali care au ţinut să-şi înnoroiască pantofii în băltoacele de la marginea falezei, în dorinţa de a da mâna