Mugur Isărescu spune că cererea redusă va tempera scumpirile
Inflaţia de 8% convenită cu FMI reprezintă un criteriu de performanţă, dar BNR ţinteşte în continuare o rată mai mică
Guvernatorul se aşteaptă ca leul să se stabilizeze la niveluri bune pentru inflaţie
Conjunctura economică din acest moment nu va permite o transferare integrală în preţuri a majorării taxei pe valoarea adăugată, a afirmat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu în cadrul unui seminar organizat de instituţia pe care o conduce. El şi-a argumentat această afirmaţie prin faptul că în momentul de faţă asistăm la o contracţie a cererii care nu permite agenţilor comerciali să ridice prea mult preţurile. Isărescu a precizat că dacă ar fi ca întreaga majorare de la 19% la 24% să fie inclusă în preţ, aceasta ar trebui să se ridice la 4,2%. El a amintit însă că 9% din coşul de consum urmărit de BNR include produse şi servicii cu TVA 0% sau 9% unde nu s-a operat nicio modificare, ceea ce ar duce creşterea maximală spre 3,9%.
Calculele aritmetice sunt una, însă economia este mai complicată, a spus Isărescu, care nu se aşteaptă ca această majorare de taxă să fie transferată în totalitate în preţuri. "Explicaţia este legată de un deficit substanţial de cerere", a afirmat Isărescu. Acesta a arătat că măsurătorile iniţiale făcute de BNR arată că agenţii economici "nu au procedat la o transmitere integrală în preţuri" a majorării TVA. Pe de altă parte, guvernatorul BNR nu a exclus ca aceasta să fie resorbită într-un timp ceva mai îndelungat (între câteva săptămâni şi câteva luni), dar a adus în discuţie faptul că în Ungaria majorarea taxei pe valoarea adăugată nu s-a regăsit decât pe jumătate în preţurile de consum.
Mugur Isărescu a subliniat că includerea în înţelegerea cu FMI a prognozei de inflaţie de 8% reprezintă numai un reper, dar aceasta nu modifică ţinta de inf