Tânărul care lucrează în viaţa de zi cu zi într-o firmă de IT a reuşit să excaladeze cel mai înalt vârf al Europei, Elbrus, din Munţii Caucaz, de 5.642 metri. Urmează Vârful Korjenevskaya, din Munţii Pamir, de 7.105 metri.
Bărbatul este pasionat de munte încă din copilărie, când părinţii lui îl luau cu ei în drumeţii. „Atunci cred că am prins gustul aventurii. Însă adevarata dragoste pentru munte şi alpinism mi-a fost insuflată, oarecum involuntar, de tatăl meu, când mi-a dat să citesc cartea «Himalaya - Cucerirea giganţilor lumii»“, o cronică fără egal a explorării şi ascensiunii celor mai înalte vârfuri din lume. Din acel moment nu am visat decât să ajung într-o bună zi să le escaladez“, povesteşte tânărul.
Astfel, în primul an de facultate, Radu a început să lucreze la îndeplinirea visului său - s-a apucat de căţărări în toamna lui '98, imediat după ce a intrat la ASE. Atunci a participat la nişte cursuri de alpinism organizate de regretatul Mihai Cioroianu - la vremea aceea cel mai bun alpinist român.
„Moartea sa prematură, un an mai târziu, pe celebrul vârf K2, m-a afectat foarte mult, însă chemarea muntelui a fost mai puternică şi în următorii ani escaladările au căpătat un rol predominant în viaţa mea“, explică Radu.
A cucerit cel mai înalt vârf din Europa
Au urmat apoi o serie de expediţii în străinătate. În 2002, a urcat pe vârful Mont Blanc din Munţii Alpi, care are o înălţime de 4.807 de metri. „Am luat-o pe un traseu foarte frumos. Această primă ascensiune în Alpi m-a făcut să am încredere în forţele proprii, astfel încât am încercat şi alte vârfuri din aceşti masivi, printre care Aiguille d'Argentiere, Breithorn şi Weisshorn. Unele s-au lăsat cucerite, altele nu“, recunoaşte Radu.
În 2004, s-a gândit să încerce Munţii Caucaz. „A fost o expediţie plină de peripeţii şi situaţii neprevăzute în îndepărtatul Caucaz. Ai