Directoarea Muzeului de Etnografie şi a Regimentului de Graniţă este pe post de conducere de mai bine de zece ani. Femeia este o figură cunoscută în oraşul de pe Timiş, unde s-a impus de-a lungul timpului prin funcţia de conducere pe care a deţinut-o.
Din anul 2006, Universitatea "Hyperion" şi-a deschis un punct de lucru la Muzeul de Etnografie din Caransebeş, unde femeia este directoare şi cadru didactic coordonator. Mai are un fiu, iar soţul ei a murit în urmă cu mai mulţi ani. La rândul său, acesta a fost şi el director la acelaşi muzeu. Femeia nu este foarte simpatizată de caransebeşeni, iar mulţi dintre ei se aşteptau să se întâmple un astfel de eveniment. Potrivit declaraţiei de avere, postată pe site-ul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, instituţie căreia muzeul îi este subordonată, în cursul anului trecut, numai din salariile de la universitate, Nicoleta Gumă a avut un venit de 21.000 de lei. În plus, venitul obţinut din salariul de director este de 30.000 de lei. Alţi bani, a mai obţinut din calitatea de membru în comisia de atribuire a denumirilor sau efectuarea de expertize, respectiv, 31.500 de lei. Directoarea de muzeu este şi doctor în filologie din anul 2003, iar lucrarea de doctorat a susţinut-o la Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu.
Săltată de DNA
Procurorii DNA au reţinut-o în această dimineaţă pe directorul Muzeului de Etnografie, Nicoleta Gumă şi un student, Eugent Tacotă, un consilier local din Oţelu Roşu. "Au fost reţinute două persoane şi au fost duse la arestare la Tribunalul Timiş", a declarat procurorul Tamaş Schiffbeck, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara. Potrivit procurorilor, studenţii dădeau câte 1.500 de euro pentru a trece fără problemă de examenul de licenţă. Banii strânşi de studentul care era şi consilier local, erau apoi transportaţi la Bucureşti de către directorul Nicoleta Gumă şi predaţ