Criza a făcut multe victime şi multe persoane au ajuns în şomaj. Situaţia pe piaţa muncii este dificilă şi puţine companii mai fac angajări, aşadar pentru a convinge firmele că meriţi un salariu bun ar trebui să fii atent cum negociezi acest aspect în cadrul unui interviu. Trebuie să urmezi cinci paşi simpli pentru a obţine salariul pe care îl vrei şi îl meriţi, reiese din relatările specialiştilor din domeniu consultaţi de The Wall Street Journal.
Primul pas: cercetează
Înainte de a ajunge în biroul angajatorului trebuie să te documentezi puţin şi să afli cum sunt plătiţi noii colegi din companie, dar şi alţi oameni din industrie.
Nu spune din prima ce salariu vrei
În momentul în care vei ajunge în faţa viitorului tău şef, vei fi presat să spui la ce salariu te aştepţi, aşa că vei fi întrebat: "Care este cerinţa ta pentru salariu?" , "În ce gamă de salarii te încadrezi?", "Cum eşti plătit acum?". Orice ai face, nu spune din prima o sumă. Dacă răspunsul tău este prea ridicat, s-ar putea să nu mai ajungi la următoarea etapă. Dacă răspunsul tău reprezintă o sumă prea mică, atunci angajatorul fie se gândeşte că nu eşti calificat pentru job, fie se gândeşte că eşti prea disperat. Aşadar, încearcă să eviţi să spui o sumă.
Dacă noua companie nu oferă beneficii similare, atunci salariul ar trebui negociat până când va reflecta adevărata calificare a ta.
Dacă intervievatorul tot te presează să dai o cifră exactă, încearcă să dai o medie pe unde s-ar încadra salariul tău, evită să dai o cifră exactă. Suma redusă să fie minimul cu care ai putea fi mulţumit şi suma mare să fie maximul cu care ai putea fi fericit.
Al treilea pas: nu minţi
Angajatorul poate verifica foarte uşor un salariu, chiar dacă nu ar trebui, prin intermediul specialiştilor de Resurse Umane. În momentul în care declari un