PDL mai are o şansă ca la viitoarele alegeri să câştige o bucată relevantă de electorat, în ciuda erodării în an de criză, în ciuda decredibilizării guvernului Boc. Această şansă stă, însă, în intelectualii PDL, aceia închişi în capsula timpului de la Bruxelles sau departe de Piaţa Victoriei, unde imaginea lor nu a fost pătată de afacerile cu clientela, păguboase pentru stat, făcute de guvernanţi.
Că Monica Macovei se declară, în interviul acordat Andreei Pora, dezamăgită de colegii de partid, că îi acuză pe şefii partidului că au trădat electoratul şi că îşi apără afacerile dincolo de orice principiu, este de înţeles. Dacă cineva a îmbrăţişat lupta anticorupţie drept crez suprem, aceea a fost Monica Macovei. Fostul ministru al justiţiei spune însă că nu se teme de “consecinţe de partid”. Dacă PDL are însă, un pic de gândire strategică, astfel de consecinţe nu ar trebui să existe.
Va urma, până la finalul anului, o remaniere a guvernului. În toamnă, spuneau mai mulţi PDL-işti. Cine ar putea veni, însă, din PDL, cu o imagine mai curată şi mai uscată? O spune Elena Udrea, citând din Traian Băsescu, referindu-se atunci la cei care ar putea prelua conducerea partidului: cei veniţi din societatea civilă – Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconski. Din aceeaşi echipă ar putea face parte şi Valeriu Stoica, mai spunea Elena Udrea.
Cu cât aceşti foşti reprezentanţi ai societăţii civile sunt mai rebeli în cadrul partidului, cu cât îşi critică mai mult colegii din guvern, cu atât vor avea mai multă credibilitate atunci când vor fi împinşi în faţă. Iar dacă PDL mai are vreun strop de instinct de conservare, îi va împinge la guvernare.
De aceea, Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, oricât ar ţipa împotriva şefilor de partid, nu ar trebui atinşi de conducerea PDL nici măcar cu o floare. Ei sunt salvarea pa