Bancile trebuie sa incurajeze economisirea si sa atraga depozite atat in vremuri rele, dar si in vremuri bune, desi in trecut banii veneau mult mai usor de afara. Mai mult, bancile trebuie sa fie atente sa isi protejeze si clientii.
"Economisirea trebuie sa ne intereseze in masura egala si in perioade bune si in perioade rele. In trecut nu aveam bani in tara, dar dadeam un telefon la Viena, Atena, Paris, Milano si obtineam banii imediat ca sa creditam pe plan local", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Ghetea subliniaza ca romanii nu trebuie sa isi mai tina banii la borcan, ciorap sau saltea si, in schimb, sa ii plaseze in depozite.
"Dar bancile trebuie sa isi asigure clientii ca veniturile pe care le obtin din dobanzi sunt suficient de bine protejate de inflatie si de modificarile fiscale", a adaugat Ghetea.
Veniturile din dobanzi sunt impozitate cu 16% incepand cu 1 iulie 2010.
Aproximativ 50% dintre romani nu reusesc sa economiseasca niciodata, in timp ce 28% economisesc greu, cu multe restrangeri de la alte cheltuieli si doar 2% fac economii fara a restrange cheltuielile, arata un studiu prezentat recent de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.