La radio, Traian Băsescu a atacat din nou așa-zisele campanii denigratoare de presă la care este supus. Lucru de înțeles. ”Cine mă critică e împotriva statului” dă de înțeles președintele.
După care a enunțat câteva din ”adevărurile” prezidențiale:
”Cred că a venit timpul să ieşim din clişee şi din poveşti. Sunt adevăruri care trebuie spuse. Am făcut pensia minimă garantată de 350 de lei. 800.000 de oameni care nu au contribuit niciodată au devenit pensionari ai bugetului de pensii. Oamenii aceştia sunt în cea mai mare parte din mediul rural, oameni care trăiesc din economia naturală, au câteva găini, un animal, un porc, pământ.”, susține Traian Băsescu.
Cu riscul de a fi tras la răspundere pentru ”decredibilizarea autorităților statului”, ceea ce a spus Traian Băsescu este un mare neadevăr. Acei pensionari despre care vorbește Traian Băsescu provin, în cea mai mare parte, din rândul foștilor țărani cooperatori. Cei pe care Securitatea i-a obligat să-și bage pământul în fostele CAP-uri.
Într-adevăr, aceștia nu au contribuit la bugetul de pensii. Teoretic, ei erau proprietari ai pământului pe care îl lucrau. Asta chiar dacă statul le lua 80-90% din producția CAP-urilor. Și nu se limita la asta. Dacă pe lângă casă, din cei 15 sau 30 de ari pe care aveau dreptul să-i folosească exclusiv în intravilan, mai creșteau niște găini, porci, oi sau vaci, același stat îi obliga să dea o parte din produse (ouă, porci, lapte etc.), la prețuri de nimic, societăților de achiziție.
Acolo unde nu au existat CAP-uri (în special în zonele de deal și de munte), țăranii au fost obligați să plătească diferite cote în produse. Cote care nu țineau cont de secete, ploi, furtuni, inundații sau grindină. Ele trebuiau plătite chiar dacă, nu de puține ori, se întâmpla să fie mai mari decât producția reală!
În aceste condiții, în care statul le-a luat mai tot ce