Adriean Videanu, ministrul economiei, a lansat ieri spre dezbatere publică un document privind politica de reindustrializare a României, ministrul dorindu-şi ca studiul să fie asumat de toate forţele politice, dar şi de mediul economic până la sfârşitul acestui an.
Studiul a fost elaborat de către Grupul de Economie Aplicată (GEA) împreună cu Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale.
Acesta are 170 de pagini şi prezintă mediul de afaceri din România, analiza performanţei industriei prelucrătoare, a competitivităţii regionale dar şi o serie de recomandări pe termen scurt, mediu şi lung. Printre cei care au realizat acest studiu se află Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe, Lucian Albu, directorul Institului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române şi alţii.
"Guvernul trebuie să se concentreze asupra sectoarelor specifice care oferă o bază de creştere solidă", este prima frază din secţiunea de recomandări pe termen mediu şi lung, una dintre observaţii fiind aceea că ìstarea precară a infrastructurii are un efect negativ care se răsfrânge asupra întregii economii, crescând costurile agenţilor economici."
"Există în acest moment o fractură între mediul academic, zona de cercetare-inovare şi economia reală. Spre sfârşitul anului, sper ca acest document să se transforme într-o strategie de reindustrializare asumată de către toţi actorii", a spus Videanu.
Potrivit realizatorilor studiului, între 2000 şi 2008 creşterea economică a României a fost bazată în mare parte pe consum, care în prezent şi-a atins limitele, motiv pentru care trebuie identificate alte pârghii.
"Sperăm ca noul model să se bazeze pe o altă sursă. Sperăm să fie producţia şi exportul, dar nu la întâmplare, ci pe baza unei politici industriale", a menţionat Liviu Voinea, directorul GEA. Potrivit acestuia, domeniile cu cel mai mare multiplicator al