Dobanzile la depozitele in lei trebuie sa creasca la cel putin 10% pana la finele anului, in conditiile in care rata inflatiei va urca la 8%, iar statul va impozita cu 16% castigurile din dobanzi. Automat, o crestere a dobanzilor platite de banci la depozite va conduce si la majorarea dobanzilor la credite, facand imposibila reluarea creditarii.
Bancherii vor fi nevoiti sa majoreze dobanzile la depozite pentru a-si pastra clientii in conditiile in care rata inflatiei va urca la 8% la finalul acestui an, potrivit estimarilor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In caz contrar, clientii nu vor mai fi motivati sa isi pastreze economiile la banca daca dobanda reala incasata va ajunge negativa.
"Pe termen scurt este posibil sa vedem dobanzi real negative in conditiile unei rate a inflatiei de 8%. Dar tinand cont ca cererea de bunuri si servicii este in scadere, ma astept ca agentii economici sa suporte o parte din majorarea TVA din profit si cresterile de preturi sa fie mai mici decat cele anticipate", a explicat, pentru Wall-Street, Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.
El a adaugat ca bancile stabilesc randamentele la depozite in functie de nivelul dobanzilor de pe piata monetara si de nivelul dobanzii de politica monetara. In prezent, dobanda cheie este mentinuta de banca centrala la 6,25%.
Astfel, dupa mai mult de 2 ani in care s-au inregistrat castiguri reale semnificative din dobanzile la depozite, clientii risca sa ajunga sa piarda daca isi pastreaza banii in depozite. In plus, pe langa faptul ca rata inflatiei va urca la 8% din cauza majorarii TVA cu 5 puncte, la 24%, veniturile din dobanzile la depozite vor fi afectate si de impozitul de 16%.
Spre exemplu, in conditiile actuale, pentru un depozit la termen de 12 luni dobanda medie in piata este de aproximativ 6%. Aplicand un impozit de 16% la acest veni