Fluviul cucereşte Brăila, forţează digurile de la Vărsătura, Chiscani şi Insula Mare. Brăilenii se mobilizează: dacă unii donează, alţii dau o lecţie de viaţă la Galaţi. Este şi cazul unei fete care a dat bacalaureatul între două operaţiuni de voluntariat, alături de 10 colegi de la Colegiul "Murgoci".
În timp ce Dunărea vine năvală peste oraş şi dă târcoale stăvilarelor, brăilenii dau exemple de viaţă.
Este cazul bătrânilor de la Căminul de Pensionari care au donat şi câte 200 de lei din pensii, al deţinuţilor care tocmai ridică stăvilar pe Faleză, dar şi al Iuliei Balaban, de 18 ani, elevă la „Murgoci", care a dat BAC-ul, a luat 9.15, între două operaţiuni de salvare pe digul de la Galaţi.
Toate acestea, în contextul în care fluviul a atins la Brăila cea mai ridicată cotă din istoria sa, peste 715 centimetri şi un debit de 15.200 mc/s.
Specialiştii de la SGA Brăila dau noi şi noi avertismente.
„Pe digul Noianu-Chiscani au apărut infiltraţii, în zona Latinu-Vădeni, iar pe digul de la Măxineni-Racoviţa se pun saci cu pământ şi folii pentru întărirea stăvilarului", ne-a spus Adrian Turiac, şeful de la Gospodărirea Apelor din Brăila.
Mii de saci pe diguri
Probleme sunt şi în Insula Mare a Brăilei. În ciuda asigurărilor date de către oamenii arendaşului Culiţă Tărâţă cum că digul face faţă oricărei încercări, locuitorii din IMB, aproape 4.000, sunt în alertă.
„În acest moment în IMB lucrează 48 de militari, 10 de la ISU, iar la Filipoiu, lucrează angajaţii TCE 3 Brazi. Într-o singură zi s-au pus 6.000 de saci. Se consolidează digul. Locuitorii dau şi ei o mână de ajutor. Avem spaţii de cazare, în caz de evacuare, pentru ei la Unirea, Tufeşti, Gropeni, Viziru şi Tichileşti", ne-a declarat maiorul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila.
Cu agoniseala în pod
„Eu am rude la Ţăcău, în Ins