Pe vremea când era ministru al Culturii şi senator PSD de Iaşi, academicianul a pus mâna pe o moşie de 50 de hectare, moştenire de la bunic, „uitând“ de sora lui cu drepturi egale pe terenul respectiv. Răzvan Theodorescu a cerut şi a primit 500.000 de metri pătraţi de pământ în comuna Ruginoasa, judeţul Iaşi, fără să menţioneze că mai există şi alţi moştenitori de drept.
Este vorba despre fosta moşie Moruzzi din Ruginoasa, judeţul Iaşi, de 150 de hectare, cumpărată în 1922 de către Mihail Theodorescu. Acesta a avut doi copii, Vasile şi Maria.
Vezi aici decizia tribunalului în cazul Mariettei Aurora Ujică
Vezi aici scrisoarea lui Răzvan Theodorescu către sora sa
La rândul său, Vasile Theodorescu a avut două căsătorii: din prima a rezultat Răzvan Theodorescu, iar din cea de-a doua, Marietta Theodorescu, căsătorită Ujică. În 1949, bunicul fraţilor Răzvan şi Marietta, Mihail Theodorescu, este expropriat de comunişti, pământul ajungând în administrarea statului. Şi aşa a fost până în anul 2000, când a început tărăşenia.
Frate, frate, dar până la... proprietate
În martie 2000, aflat într-o promiţătoare ascensiune politică, Răzvan Theodorescu profită de promulgarea Legii 1/2000 „privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi forestiere" şi începe demersurile pentru a intra în posesia moşiei de la Ruginoasa.
Formulează o cerere la Comisia Locală de Fond Funciar din comuna ieşeană, fără să menţioneze că nu este unicul moştenitor, iar la 24 octombrie 2000 i se aprobă dreptul de proprietate pe 50 de hectare de pământ agricol, suprafaţa maximă pe care o putea obţine potrivit legii, în cazul terenurilor confiscate de comunişti.
A uitat de Marietta
Izbânda viitorului senator PSD de Iaşi şi ministru al Culturii face oarece vâlvă în presă la sfârşitul anului 2000, inclusi