Compania de utilităţi E.ON România estimează că negocierile cu Electrica pentru achiziţia acţiunilor pe care compania de stat le deţine la două societăţi de furnizare şi distribuţie a energiei controlate de grupul german vor fi finalizate în 2-3 luni, termen avansat şi de ministrul Economiei, Adriean Videanu.
"Termenul de două-trei luni nu este nerealist. Nu ne aşteptăm la dificultăţi în aceste negocieri", a declarat directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.
El a adăugat că părţile sunt "în mijlocul negocierilor" şi că preţul de achiziţie nu este încă stabilit, fiind rezultatul unor formule din contractul de privatizare a fostei filiale Electrica Moldova.
Videanu a afirmat ieri că Electrica se află în discuţii "foarte avansate" cu grupul italian Enel şi cu cel german E.ON pentru vânzarea acţiunilor deţinute de compania de stat Electrica la subsidiarele din România ale celor două grupuri de utilităţi.
De asemenea, George Cristodorescu, senior executive al E.ON România, a precizat că discuţiile cu Electrica vizează achiziţia unui pachet de 17% din acţiunile Electrica la societăţile de distribuţie şi furnizare a electricităţii.
O participaţie de 10% este destinată angajaţilor.
În contractul de privatizare a fostei societăţi Electrica Moldova este prevăzută obligaţia de exercitare a dreptului de opţiune, de a cumpăra şi a vinde acţiuni (PUT&CALL), atât din partea vânzătorului Electrica, cât şi a cumpărătorului, respectiv E.ON Energie.
Potrivit unui document citat de Mediafax, guvernul estimează că va încasa 30,6 milioane de lei, în cazul E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane de lei pentru acţiunile E.ON Moldova Distribuţie.