Monumentul din satul Dumitra a fost ridicat în 1488. Într-o încăpere specială a acestuia era depozitată, sub cheie, şi păzită, slănina.
În centrul satului Dumitra poate fi văzut de la distanţă un turn-clopotniţă, monument istoric, ridicat în anul 1488 să apere localitatea. Localnicii îl ştiu însă sub numele de "Turnul Slăninilor", fiindcă într-o încăpere specială era ţinută, sub cheie, şi păzită, slănina. În fiecare sfârşit de săptămână, se trăgeau clopotele, iar saşii veneau să-şi ia raţia de slănină pentru o săptămână, nici mai mult, nici mai puţin. De ce o păstrau aici? Pentru că zidurile groase ale turnului, de peste doi metri, păstrau răcoare, iar orificiile prin care santinelele trăgeau cu puşca asigurau aerisirea întregii încăperi. Aşa se face că slănina din turn era „albă ca spuma laptelui", cum îşi amintesc oamenii, şi cu un gust bun. Astăzi, localnicii nu mai folosesc turnul decât cu scop turistic. El a fost reabilitat, de altfel, de saşii din Germania şi e deschis, de preotul ortodox Ioan Moldovan, oricui vrea să-l viziteze. Nu percepe nici o taxă.
Clopote de valoare
Tot în turn se află trei clopote de valoare. Cel mare, numit şi Clopotul lui Rareş (de la numele lui Petru Rareş, pe seama căruia e pusă o cetate secretă din vârf de deal), datează din secolul al XV-lea şi cântăreşte o tonă. A fost găsit în secolul trecut, îngropat, în Dealul Târgului, după ce saşii au încercat -să-l mute din sat cu un car cu şase boi. Localnicii în vârstă spun că bunicii le-au povestit că boii nu au mai vrut să tragă carul cu cloptote, aşa că, din vârful Dealului Târgului (o pantă destul de abruptă în direcţia Bistriţei -n.r), clopotele s-au întors acasă, unde au rămas şi acum.
Tunel secret
Tot prin sat umblă vorba că ar exista un tunel secret ce leagă Turnul Slăninilor de cetatea din vârful dealului, construită de Petru Rareş. Dacă unii relateaz