Scriitorul Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România a ajuns, ieri, la Brăila pentru a vorbi despre cea mai recentă iniţiativă a sa: un marş cultural de 500 de kilometri, între Bucureşti şi Sarmisegetusa.
Cei 500 de kilometri vor fi parcurşi pe jos, cu opriri în toate oraşele importante aflate de-a lungul traseului.
Marşul organizat de Laurian Stănchescu este gândit ca un act cultural extrem şi este unic în istoria culturii noastre.
Scriitorul vrea să promoveze cultura naţională şi să readucă în actualitate marile culturi ale lumii, cele care au îmbogăţit de-a lungul istoriei spiritul umanităţii.
"Vreau ca artistul român să trăiască din munca lui, să nu mai fie considerat un paria, să i se recunoască meritele aşa cum se întâmplă în străinătate", a declarat Laurian Stănchescu, în Foaierul Teatrului „Maria Filotti".
Ideea marşului i-a venit la o expoziţie internaţioanlă de carte de la Paris, unde a sesizat cât de bine primiţi sunt autorii români în comparaţie cu modul în care sunt văzuţi în ţară.
Manuscrisele lui Nichita Stănescu
Conştient de dificultăţile de ordin fizic şi material, Laurian Stănchescu nu doreşte să transforme acest marş într-un demers care să producă un consum de la buget.
Astfel că s-a gândit, dar nu este decis încă, să vândă manuscrise valoroase ale lui Nichita Stănescu, care preţ de câteva ceasuri au fost la Brăila.
Iniţiatorul îşi doreşte ca aceia care i se vor alătura să suporte singuri cheltuielile.
Iniţial, marşul era programat pentru luna septembrie, însă scriitorul doreşte să-l desfăşoare mai repede: începând cu 20- 25 iulie, urmând să pregătească apoi un altul, Bucureşti - Roma.