Noul sistem de compensare a medicamentelor îi obligă pe bolnavi să renunţe la unele tratamente ca să mai rămână cu ceva bani pentru mâncare şi diverse facturi. Reporterii „Adevărul“ au însoţit câţiva pacienţi la medic, după reţete, apoi la farmacie, să vadă cât îi costă acum tratamentele.
Floarea Dumitrescu, 73 de ani, o pensionară din Bucureşti, suferă de mai multe boli: hipertensiune arterială severă, boală ischemică a inimii şi hipercolesterolemie. Bătrâna urmează un tratament de mai mulţi ani. Diurex, Eneas, Moduxin, Dopegyt, Zeplan sunt doar câteva dintre medicamentele pe care până luna trecută şi le putea lua pe reţetă compensată.
Citiţi şi:
Medicii de familie, sufocaţi de cheltuieli
Criza medicamentelor: La Spitalul Judeţean, vaccinul antirabic îl aduce pacientul
Târgu-Mureş: Noul sistem de compensare a medicamentelor ne bagă în spital!
Începând cu 1 iulie, de când noul mod de compensare a medicamentelor a intrat în vigoare şi de când se decontează o parte mult mai mică din preţul lor, pensionara este nevoită să renunţe la unele dintre ele.
„Am venit la doamna doctor să o rog să-mi mai taie de pe reţetă unele medicamente sau să-mi dea unele mai ieftine. De când s-a modificat lista compensatelor nu-mi mai permit să-mi cumpăr şi tratament, şi mâncare", povesteşte Floarea Dumitrescu.
Auzind-o ieri ce spune la consultaţie, medicul de familie al Floarei Dumitrescu a încercat s-o convingă pe aceasta că renunţarea la tratament îi poate pune viaţa în pericol.
„Ştiu că vă este greu, dar nu puteţi renunţa la medicamente. Aveţi tensiunea foarte mare, iar dacă scot ceva de pe listă, se poate ajunge la complicaţii. Puteţi face pareză, nu e de glumă cu sănătatea", a sfătuit-o dr. Valentina Boboc.
„Nu-mi permit să le cumpăr"
Cu reţeta în mână, bătrâna s-a dus încet către farma