Liderii politici europeni se confruntă cu o scădere a popularităţii şi autorităţii pe plan local în condiţiile în care aceştia se luptă să găsească soluţii pentru depăşirea crizei datoriilor din zona euro şi stimularea creşterii economice, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a pierdut doi miniştri în urma scandalului legat de cheltuieli, într-un moment în care popularitatea sa este în scădere pe fondul încetinirii creşterii economice şi măsurilor de austeritate.
Cancelarul german Angela Merkel încearcă din răsputeri să schimbe percepţia publicului că guvernul său este divizat şi lipsit de direcţie, iar primul-ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero se luptă să introducă reduceri bugetare nepopulare fără o majoritate stabilă în Parlament.
"Toate aceste guverne sunt împinse să implementeze reduceri nepopulare de o criză financiară internaţională care nu este sub controlul autorităţilor naţionale, iar acest lucru pune guvernele într-o lumină nefavorabilă", spune Jan Techau, analist politic în cadrul NATO Defense College din Roma.
În întreaga zonă euro, măsurile de austeritate vin ca un şoc şi stârnesc mânia sindicatelor şi a populaţiei.
Scandalurile şi erorile politice au slăbit capacitatea unor lideri europeni de a-i convinge pe cetăţeni că măsurile dureroase sunt parte a unei strategii care va întări economia mai târziu.
O "salvare" pentru liderii celor mai importante economii din zona euro este că niciunul dintre aceştia nu au în faţă alegeri naţionale înainte de 2012.
Guvernul lui Sarkozy a anunţat luna trecută reducerea cheltuielilor publice cu 45 de miliarde de euro în următorii trei ani şi majorarea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, măsurile anunţate ducând la o analizare mai îndeaproape a modului în care miniştrii francezi utilizează fondurile.
În Italia, rata de pop