O treime sunt copii, care au avut nevoie nu doar de vaccin antirabic, ci şi de intervenţia unui chirurg estetician. Hingherii spun că iubitorii de animale nu-i lasă să-şi facă treaba.
La Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui ajung zilnic oameni muşcaţi de câinii străzii.
Potrivit şefului secţiei, doctorul Otilia Bălănescu, numai în acest an peste 350 de vasluieni au ajuns pe patul de spital după ce au fost atacaţi de câini.
„Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut am avut înregistrate 280 de cazuri, anul acesta numărul lor a depăşit 350. Am avut şi cazuri de persoane muşcate de animale sălbatice sau de cai“, ne-a declarat Otilia Bălănescu.
Copiii, cei mai vulnerabili
Din păcate, multe dintre victimele care au căzut pradă patrupedelor au fost copii. „Din cei peste 350 de pacienţi, aproape 100 au fost copii. Aici există o problemă mult mai mare decât la adulţi. Dacă un adult primeşte acel vaccin antirabic şi se poate vindeca fără probleme, la copii este mai dificil. Din cauza înălţimii, mulţi au fost muşcaţi de faţă. Asta înseamnă că, în afară de tratament, ei ajung şi pe masa de operaţie“, a mai adăugat şefa secţiei.
O soluţie ar fi prinderea şi eutanasierea câinilor vagabonzi, însă hingherii se plâng că în nenumărate rânduri nu şi-au putut face treaba din cauza iubitorilor de animale.
„Au fost cazuri în care cei trei salariaţi au fost întâmpinaţi cu violenţă de către locatarii din zonă. Doi angajaţi au fost chiar bătuţi. Meseria de hingher este una periculoasă, în care scandalurile nu lipsesc“, afirmă Călătin Bîrleanu, directorul SC Goscom, firma care se ocupă şi de adunarea câinilor de pe străzi.
Zonele cele mai periculoase sunt unităţile comerciale. Aici există mulţi câini vagabonzi, care sunt greu de prins. „Pe Călugăreni, în spatele Pieţei Traian,