Analiştii internaţionali au urmărit evoluţia indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA) - cel mai cunoscut indice bursier din lume de-alungul istoriei - şi au observat o asemănare izbitoare a evoluţiei acestui indice din ultimii doi ani cu cea de la începutul marii crize economice din SUA dintre anii 1929 şi 1932.
Atunci, în decurs de aproximativ un an, indicele Dow Jones a căzut cu 50% şi a avut o revenire puternică, câştigând 50%.
Bucuria investitorilor a fost însă de scurtă durată, pentru că în continuare indicele a intrat într-o corecţie prelungită, pe parcursul căreia acesta s-a depreciat de circa patru ori.
În ultimii doi ani, indicele Dow Jones a pierdut în prima fază peste 50% din valoare, după care a înregistrat o revenire pe parcursul căreia a câştigat 71 de procente, iar în ultimele luni a revenit pe scădere, pierzând până în acest moment 13,5 procente din valoare.
Unii analişti internaţionali se tem că istoria se va repeta, iar piaţa americană va continua să scadă de câteva ori în următorii ani, la fel cum s-a întâmplat între anii 1930 şi 1932.
Această perspectivă dă fiori însă investitorilor din întreaga lume, în condiţiile în care pieţele bursiere din Europa şi Asia sunt puternic corelate cu cele din SUA, iar un trend descendent de durată ar evapora sute sau chiar mii de miliarde din portofoliile investitorilor şi ar adânci şi mai mult criza economică globală.
Investitorii de la Bucureşti, cu ochii pe Dow Jones
De când a început criza, din vara anului 2007, bursa de la Bucureşti a fost puternic corelată cu piaţa americană, mişcările în sus şi în jos ale indicilor BVB fiind mult mai ample însă. Aşa se face că deşi indicii bursei americane au scăzut cu circa 50% în timpul crizei, piaţa locală a consemnat scăderi de peste 80%, adică o depreciere de peste cinci ori. Pe de altă parte, revenirea a fost la fel de spec