În iulie 1990, cinci fruntaşi liberali au contestat conducerea "bătrânilor" din partid
După rezultatele dezastruoase de la alegerile generale din mai 1990, partidele politice de opoziţie au trecut, pe rând, prin crize de amploare. În iulie 1990, după social-democraţi şi naţional-ţărănişti, a venit şi vremea liberalilor. Combatanţii? Politicienii tineri, membri în comitete cu rol onorific, şi cei din conducere, formată din "bătrâni". Conflictul s-a derulat şi s-a soluţionat repede. În văzul lumii, părţile s-au acuzat când de "conspiraţie", când de lipsa "probităţii morale". Iar de câştigat au câştigat cei din fruntea partidului.
Scânteia focului care mocnea de mult în partid s-a aprins la 3 iulie 1990. Atunci, Gelu Netea, directorul oficiosului PNL Viitorul, a publicat un editorial intitulat "Bătrânii sau tinerii?", în care critica făţiş conducerea. Gestul său a fost dezbătut în forurile de judecată ale partidului chiar a doua zi, soldându-se cu excluderea din partid. Numărul de ziar a fost retras de pe piaţă, iar câţiva "patrioţi liberali" l-au alergat pe autor prin tipografia "Universul", cerându-i socoteală. Ulterior, Netea a fost înlocuit cu Alexandru Dincă, fidel conducerii. Câteva zile, apariţia publicaţiei a fost pusă sub semnul întrebării, deoarece redactorii s-au solidarizat cu fostul lor şef. Singurii care au aprobat schimbarea lui Netea au fost două dactilografe, un fotograf, o secretară, o colaboratoare externă şi un reporter, susţineau ziariştii într-un protest public.
În aceeaşi zi când Netea era exclus din partid, Dinu Patriciu, Călin Popescu-Tăriceanu, Radu Cojocaru şi Andrei Chiliman, toţi secretari executivi, şi-au dat întâlnire acasă la Radu Câmpeanu, preşedintele PNL. Pe lângă amfitrion şi cei patru secretari au mai fost prezenţi opt deputaţi liberali. Primul a "mutat" Patriciu, care a propus înfiinţarea u