Ministerul Finanţelor are o interpretare diferită faţă de bancheri despre cum ar trebui calculat impozitul pe dobânzi în funcţie de data scadenţei. Cei care au depozite bancare în derulare şi au ales să în caseze dobânda la sca denţă vor avea surpriza să constate că băncile le reţin impozitul de 16% pentru întreaga sumă câştigată şi nu doar pentru cea aferentă perioadei scurse după 1 iulie, pentru că Ministerul Finanţelor aşa le cere.
Depozitele pentru perioade mai lungi, cum sunt cele pe un an, pot fi constituite fie cu plata lunară a dobânzii, fie cu plata într-o singură tranşă, la scadenţă. Dacă de po nentul a ales să încaseze lunar dobânda, el va plăti impozit doar pentru câştigurile încasate în cont după 1 iulie. În schimb, dacă a ales să încaseze întreaga dobândă la maturarea depozitului, iar aceasta este după 1 iulie, va plăti impozit la întreaga sumă.
"Prin sintagma «dobândă realizată» se în ţelege dobânda înregistrată în contul de de pozit al titularului. (...) Faţă de cele pre zentate anterior, în cazul unui depozit la termen constituit pe 10 ianuarie 2010 cu sca denţa la 10 iulie 2010, dobânda afe rentă acestui depozit care se înregistrează în contul curent sau în contul de depozit înce pând cu data de 1 iulie 2010 este impozabilă", potrivit unei scrisori sem nate de Sebastian Vlădescu, ministrul finan ţelor, şi adresată lui Radu Gheţea, în cali tatea de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Scrisoarea a ajuns ieri la ARB. Bancherii contestă această interpretare a Finanţelor.
"Interpretarea noastră este că impo zi tul ar fi trebuit aplicat pro-rata, adică doar aferent părţii din câştigul din dobândă realizat după 1 iulie. Moda litatea de calcul utilizată de bănci pentru dobânda da to rată clienţilor este cea zilnică, doar scadenţa dobânzii fiind la împlinirea ter me nului depozitului. Cu alte cuvinte, cli entul final al căru